Hammerfest Energi

Om Hammerfest Energi

forskerfabrikken27758_

Sommerskole bidrar til realfagsløft

Realfag er i vinden som aldri før. Barns kompetanse i fagene skal styrkes gjennom enda flere realfagskommuner, mer naturfag i skolen og nye talentsentre i året som kommer. Den sosiale entreprenøren Forskerfabrikken er med og bidrar til realfagsløftet på fritiden.

Forskning1 viser at det er mange forhold som påvirker barns interesse og realfagskompetanse. Mestring i skolen er ikke nok for å rekruttere flere realfagshelter i fremtiden. For å lykkes med realfagssatsningen i skolen må barns interesse for fagene vekkes også på fritiden. Her er tiltak som Forskerfabrikken helt nødvendig.

Må skape realfagsglede på fritiden

Forskerfabrikken har arrangert sommerskole og andre fritidskurs i forskning siden de ble etablert i 2002. I fjor kunne Forskerfabrikken skimte med 18 000 kursplasser totalt. Fabrikkens visjon er at forskning skal bli en like naturlig fritidsaktivitet som for eksempel fotball og teater.

– Vi har tradisjon for å trene kroppen vår på fritiden, men det er minst like viktig og gøy å trene hjernen, sier fabrikksjef i Forskerfabrikken Hanne Finstad. I følge forskning må barna få oppleve realfagene utenom skolen, på tvers av plattformer som TV, vitensentre og andre fritidstilbud. De trenger realfagsforbilder, og en kultur som forteller dem at det å være ”nerd” er kult.

– Unge forskerspirer er helt avhengig av en felles arena hvor de kan dyrke interessen sin. Vi må skape det samme felleskapet som finnes i idrettslag rundt forskning også, sier Finstad.

Enorm interesse for sommerskole

Aldri før har så mange barn ønsket å forske i sommerferien som i år. Forskerfabrikken håper at nesten 6000 barn skal delta på årets sommerskole i alle landets fylker. Interessen har vært enorm fra Kirkenes i nord til Farsund i sør.

– Behovet for teknologi- og realfagskompetanse vil bare fortsette å øke. For å møte dette behovet er vi nødt til å starte tidlig med å skape positive holdninger til fagene på fritiden.

Det gjør vi på sommerskolen, sier Finstad.

Sommerskolen gir resultater

Nå kan den sosiale entreprenøren vise til resultater. 25 % av deltakerne i 2002/03 forteller at erfaringene fra Forskerfabrikkens sommerskole var viktig for valget av realfagsfordypning på videregående skole. Det viser en studie støttet av Forskningsrådet.

– Konseptet går ut på noe av det samme som innenfor idretten: man favner bredt i ung alder, og utvikler samtidig talenter som kan satse videre. Finstad forteller at Forskerfabrikken er opptatt av at realfag ikke skal bli kjedelig og teoretisk.

– Å gjøre eksperimenter er jo realfagenes naturlige uttrykksform. Å se gleden og nysgjerrigheten barna opplever på våre kurs er motivasjonen bak alt vi gjør, smiler fabrikksjefen.

En annerledes sommerskole

Året sommerskoletema er «Stjernestøv, elektrisk magi og den usynlige verden ». Verdensrommet er viktig under årets sommerskole, og barna kommer blant annet til å lete etter mikrometeoritter. Barna skal også utforske den usynlige verden og dyrke bakterier. Samtidig som de skal forske på kjemiske reaksjoner, lage superstore såpebobler og bygge skyhøye tårn av spagetti og marshmallows.

Fakta om Forskerfabrikken:

• Forskerfabrikken ble grunnlagt i 2002 av biokjemiker Hanne S. Finstad. Selskapet er en sosial entreprenør som jobber med å øke interessen for naturvitenskap og teknologi i Norge. De tilbyr fritidskurs for barn og etterutdanningskurs for pedagoger i barnehage, SFO, og barne og ungdomsskole.

• I 2015 hadde Forskerfabrikken 18 000 kursplasser fordelt over hele landet.

• I 2016 arrangeres sommerskolen i alle landets fylker for barn som skal opp i 5.-7. trinn til høsten. Kurset varer i fem dager.

• I 2016 vil 225 lærer- og ingeniørstudenter jobbe som kursledere ved en eller flere kursuker rundt i Norge.

• Barna gjør eksperimenter med ekte laboratorieutstyr innenfor kjemi, biologi, fysikk og matematikk.

• Alle deltakerne på sommerskolen får et ekte mikroskop til odel og eie.

• 9 av 10 foreldre ville ha sendt barna sine på Forskerfabrikkens sommerskole en gang til.

• I 2009 ble Forskerfabrikken AS en av de sosiale entreprenørene til Ferd, eid av Johan H. Andresen Jr. Fra og med 2015 går Forskerfabrikken inn i Ferds alumni-portefølje.

• Fra 2010 har Forskerfabrikken samarbeidet med Tekna, og fra høsten 2012 innledet Forskerfabrikken et samarbeid med FIRST Scandinavia (First Lego League) og Newtonnettverket.

• I 2016 gikk Forskerfabrikken inn i et samarbeid med Hydro, en av verdens største aluminiumsprodusenter.

Forskning og tiltak:
• Regjeringens tiltaksplan for 2016: ”Tett på realfag”.
1: Undersøkelse fra Kings College i London: ”Aspires young people´s science and career aspirations age 10 -14”.

Trykk her for mer informasjon og påmelding   

Kontaktinformasjon:
Ingrid Wilberg Arnesen, multiplikator
ingrida@forskerfabrikken.no
99 57 88 51 

Ian Skattum, fabrikk-katalysator
ian@forskerfabrikken.no
47 75 94 13

 

 

Forsiden