Sommerjobb hos Hammerfest Energi

Publisert av Hammerfest Energi

26.07.24, kl 07:36

Sommerjobb hos Hammerfest Energi


Ida-Maria Søvsø har fått sommerjobb hos Hammerfest Energi. Hun studerer Sustainable Energy ved NTNU og er på 5. året i sin masterutdanning. I sommer får hun teste teori i praksis ved blant annet å gjennomføre risikoanalyser ved konsernets kraftproduksjonsanlegg.

Ida-Maria er opprinnelig fra Vadsø i Øst-Finnmark. Hun valgte å studere bærekraftig energi fordi hun var nysgjerrig på fornybar energi og bærekraft. Hun har fulgt med på samfunnsdebatten omkring energimiksen igjennom flere år, og ser at dette er et område som vil være viktig i mange år fremover.


Ida-Maria i sol ved Hammerfest Energi sitt vannrør
Foto: Hammerfest Energi


«Dette er et fagområde i konstant utvikling, med nye teknologier samtidig som man skal forvalte naturressurser på en bærekraftig måte»
sier Ida-Maria.


Kompetansebehovet øker


Energibransjen har behov for flere ingeniører i tiden som kommer. Det er flere energiprosjekter på gang, både igjennom elektrifisering av industri og nye næringsetableringer i regionen. Samtidig ser man at det kommer et generasjonsskifte over de neste årene, som også øker behovet for rekruttering inn til bransjen.

«Det er behov for mange gode kandidater i bransjen de neste årene, og konkurransen om de er stor. Det er viktig å tenke langsiktig om rekruttering, og ennå viktigere å sørge for at de som kommer til oss trives godt på jobben!»
sier Thomas Øien, HR- og kvalitetsleder.

Ved å ha studenter i sommerjobb får Hammerfest Energis vist frem arbeidsplassen, samtidig som man får innsikt i hvordan studenter og unge personer ser verden, både i forhold til krav og ønsker til arbeidsgiver og samfunn de vil vurdere å etablere seg i. Dette er viktig for Hammerfest Energi.


Finnmark er en spennende energiregion


Ida-Maria har tidligere hatt sommerjobb hos Varanger Kraft i Øst-Finnmark, og ønsket å bli kjent med vest-fylket også. Da hun ble tilbydd sommerjobben hos Hammerfest Energi nølte hun ikke med å takke ja. Hun ønsket å bli kjent med hvilke muligheter som finnes i hjemfylket.

Ida Maria sier:

«Hammerfest Energi fremstår som en ryddig og profesjonell arbeidsgiver som hadde arbeidsoppgavene klar før jeg kom til de. Jeg får god oppfølging i oppgavene og får utfordringer som passer mitt fag»

Den første tiden har gått med til å bli kjent med organisasjonen, både folkene og oppgavene. Hun sier at det har vært lett å bli kjent med folkene på jobb, og hun har vært invitert med på flere sosiale aktiviteter igjennom jobb som gjør det lett å bli kjent med kollegaene og få et nettverk i en ny by.


Hun har vært på befaring ved flere av kraftproduksjonsanleggene til Hammerfest Energi, og har begynt på risikovurderinger for disse. Hammerfest Energi har også en fjernvarmesentral som Ida-Maria skal få fordype seg i løpet av sommerjobben. I tillegg har Hammerfest Energi en bærekraftstrategi som Ida-Maria skal se på med unge friske øyne.


«Det er artig at man får oppgaver som er relevant for studiet jeg går. Det å få bruke teorien man har tilegnet seg på skolebenken er spennende. Å knytte teori og praksis sammen er veldig lærerikt» sier Ida-Maria.


Finnmark er interessant for etablerere


Det er mange goder ved å etablere seg i Finnmark. Her kan man få nedskriving av studielån, gratis barnehage og det kan være billigere å komme seg inn på boligmarkedet. Som ung og nyutdannet kan man også raskere få breddekompetanse og mer ansvar tidligere i jobben sin, om man viser engasjement og interesse. Det er med på å gjøre arbeidsmarkedet spennende og man kan raskt bygge karriere og CV. Man kan kanskje se på Finnmark som et springbrett, samtidig som det skjer mye spennende i regionen over mange tiår fremover, som er med på å muliggjøre en interessant karriere i nord.


Finnmark er attraktivt for Ida-Maria når hun skal ut i arbeidslivet etter studiene. Det er blant annet på grunn av kortere reisetid til og fra jobb, butikk og fritidsaktiviteter. I tillegg har hun store deler av sitt nettverk i Finnmark, igjennom venner og familie. Hun håper å se spennende stillingsannonser når hun skal søke arbeid til neste vår.


Råd til andre studenter


Hun vil råde andre studenter om å ikke være redd for å sende e-post eller kontakte bedrifter de syntes er interessante. Dette gjelder særlig mindre bedrifter som kanskje ikke alltid lyser ut ledige stillinger og kanskje de ikke har hatt sommerstudenter tidligere. Ikke vær redd for å sende en åpen søknad. Fortell kort om deg og ditt studie og sjekk om det kunne være aktuelt for bedriften å ansatte på sommerjobb eller fast jobb.


Sommerjobb som rekrutteringskanal


Hammerfest Energi har god erfaring med å ta inn både skoleelever og studenter fra høyere utdanning på sommerjobb. Over mange år har konsernet væt en attraktiv arbeidsgiver for ungdom som ønsker å jobbe om sommeren. I år er syv ungdommer innom oss med sommerjobb. Disse ungdommene får bli kjent med konsernet og utfører en rekke oppgaver som kan være alt fra forefallende malearbeid, gressklipping, graving og visuelle inspeksjoner sammen med fagpersonell.

Montør og leder i arena
Foto: Marthe Nyvoll

Fra sommerjobb til fagbrev


Nikolai Henriksen hadde sommerjobb hos Hammerfest Energi som ungdom. Han valgte å gå elektrolinjen på Hammerfest Videregående skole og har i dag fagbrev som elektriker. I dag jobber han som montør i bredbåndsselskapet i konsernet og er i prosess for å ta fagbrev som telekommunikasjonsmontør.

Nikolai sier:

«Det var en fin mulighet å komme inn i arbeidslivet det å få sommerjobb hos Hammerfest Energi. Det var lærerikt. Jeg hadde sommerjobb flere år på rad, og når jeg da søkte om jobb senere så kjente de til meg, og det var lettere å komme inn i miljøet.
Jeg fikk være med montører å sett hvordan ting fungerte, i tillegg til vanlige sommerjobboppgaver som maling og gressklipping. Det var med på at jeg fikk litt mer interesse for elektrofaget» sier Nikolai Henriksen, bredbåndsmontør hos Hammerfest Energi.

Hammerfest Energi konsernet består av fem selskap som driver virksomhet innen vannkraftproduksjon, strømsalg, bredbånd og TV, fjernvarme og strømnett. Historien strekkes helt tilbake til 1891, da Hammerfest Elektrisitetsverk var først i Nord-Europa med elektriske gatelys fra et offentlig eid vannkraftverk. Det har skjedd mye siden da, men hele tiden har Hammerfest Energi hatt ambisjon om å være en viktig utviklingsaktør i vårt område.


I dag er det om lag 65 ansatte i konsernet, som har kontorer i Hammerfest og Hasvik kommuner.